Deze keer houd ik mijn reisverslagje kort, net zoals de vakantie (een weekje) en de bestemming zelf, Malta. Kort, want Malta is maar 27 km lang en 14 km breed. Niet meer als een puist op het gelaat van de Middellandse Zee. Als de Titanic tegen Malta was gevaren, was Malta gezonken. De Duitsers deden in WO II een verdienstelijke poging door er drie maal meer bommen op te gooien als op Londen. Vandaag is de enige herinnering hieraan de talloze putten in de weg. Of zijn dit de jeugdpuisten van een natie in volle groei sinds de toetreding tot de EU? Gelukkig is er een gloednieuw stadscentrum uit het niets aan het verrijzen met een uitstekend uitgaanscentrum. Zonder dit zou je oud geboren worden in Malta. Achter de talloze zandstenen muurtjes verwacht je elk ogenblik Jezus en zijn apostelen tegen te komen. Klein Israël, maar dan dichtbevolkt.

Sinds de Maltezers het Eurovisiesongfestival wonnen, vinden ze hun eiland blijkbaar helemaal niet klein, en dat ligt niet alleen aan hun gemiddelde gewicht. Sommigen kopen zelfs een vakantiehuisje op 15 km van thuis … beide met zicht op zee. Ze pakken ook uit met het feit dat ze het grootst aantal UNESCO werelderfgoeden per m2 hebben, nl. drie. Ook hun jaarlijkse dorpsfeesten zien ze groots. Door hun Italiaanse eer willen ze niet onderdoen voor hun buurgemeentes en zijn in dit opbod begonnen met het onophoudelijk afsteken van vuurwerk, ook overdag om dan ’s nachts op de vuist te gaan met diezelfde buren … Als Italië straks de wereldbeker binnenrijft, zullen de Maltezers dit vieren alsof ze zelf wereldkampioen zijn. Malta telt zo’n 400.000 inwoners en … 365 kerken, grotendeels te danken aan de eeuwen aanwezigheid van de Hospitaalridders van Sint-Jan en Jeruzalem. Het zijn haast alle quasi basilieken, de nagels waarmee het diepkatholieke Malta zich figuurlijk aan de hemel vastspijkerde. En ook hun roemrijk verleden zijn ze niet vergeten, als strategisch punt in de talloze oorlogen tussen Europa en de arabieren. Tijdens de jaarlijkse vogeltrek van zuid naar noord, knallen de Maltezers dan ook vrolijk om en bij de 3 miljoen vogels uit de lucht – voor de sport – en nemen ze er graag de jaarlijke “ongelukjes” bij.

Everything is slower in Malta. We reden er nergens sneller als 70 km/u en er wordt zelfs nog met paard en kar op de autosnelweg gegaloppeerd. Pole pole. We maten ons een dolce far niente stijl aan.

Everything is smaller in Malta. Na een weekje hebben we dan ook al het mooiste van het eiland gezien, tot en met Peter’s Pool en St-Thomas Bay … het enige wat we nog niet zeker weten is hoe de bevolking van Malta nu juist heet, Maltees, Maltenegrijn, Malteek, Maltaman, -vrouw of gewoon Maltezer … een snoepvakantie dus.

Print Print

Geef een reactie
No comments yet.

About

Over deze Blog

We mogen hierbij niet enkel naar de dingen kijken zoals ze zijn en ons afvragen: waarom? Het is hoog tijd om nieuwe ideeen te lanceren en ons af te vragen: waarom niet?

Peter’s Twitter
 
RSS