Gisteren heeft het Vlaams Parlement unaniem het licht op groen gezet om de zelfrijdende auto in Vlaanderen mogelijk te maken. Aan de Vlaamsev2-pg-36-no-hands-1-lawrence regering wordt opdracht gegeven om werk te maken van testritten en in overleg met de federale regering zullen de laatste hinderpalen op wetgevend vlak weggewerkt worden.

‘Wat een jaar geleden nog science-fiction leek, zal snel werkelijkheid worden.’ stelt Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy. ‘Een zelfrijdende auto zou nu reeds in principe binnen het wettelijke kader vallen, tenminste zolang de chauffeur op elk ogenblik het stuur kan overnemen. Het is alsof de klassieke cruise control een gigantische update krijgt. De wagen kan autonoom versnellen en vertragen afhankelijk van de verkeerssituatie.’ Een speciale werkgroep bestaande uit federale en Vlaamse ambtenaren onderzoekt hoe de laatste reglementaire hinderpalen kunnen worden opgelost (o.a. de homologatie). Dan ligt de weg voor de uitrol van de zelfrijdende wagen in Vlaanderen helemaal open. De federatie van verzekeringsmaatschappijen stelde reeds eerder dat een zelfrijdende functie gedekt wordt door de bestaande klassieke autoverzekering. ‘Deze technologische revolutie is niet in de eerste plaats bedoeld om op termijn te kunnen kaarten tijdens het autorijden, maar moet vooral helpen om het aantal verkeersslachtoffers en de files drastisch te doen dalen.’ onderstreept Van Rompuy.

Lees ook eerdere blogs over het thema van de zelfrijdende auto’s:

Print Print

Geef een reactie
No comments yet.

About

Over deze Blog

We mogen hierbij niet enkel naar de dingen kijken zoals ze zijn en ons afvragen: waarom? Het is hoog tijd om nieuwe ideeen te lanceren en ons af te vragen: waarom niet?

Peter’s Twitter
 
RSS