Confederalisme. What’s in a name? Nochtans is het ene confederalisme het andere niet. Het verschil is glashelder.

CD&V

Confederalisme betekent het overhevelen van het zwaartepunt van bevoegdheden naar de deelstaten (‘Copernicaans’), door onderhandelingen en volgens de regels van de grondwet.

Voor CD&V is de inzet van de verkiezingen van 2014 hoe Vlaanderen de nieuwe bevoegdheden uit de zesde staatshervorming (arbeidsmarkt, fiscaliteit, kinderbijslag, …) concreet wil invullen om maximaal te beantwoordeen aan de eigen regionale socio-economische noden.

N-VA

De Wever daarentegen spreekt letterlijk over een confederalisme buiten de grondwet om. Hij voegt er telkens aan toe dat ‘onder andere ook het algemeen stemrecht tot stand kwam buiten de grondwet om.’ Maar hij laat na te melden dat alle veranderingen buiten de grondwet in het verleden enkel gebeurden bij unanimiteit, in beide taalgroepen. Het confederalisme volgens De Wever is dus een totaal nieuw experiment.

Daarenboven stelt De Wever dat hij ‘nooit zal onderhandelen over de zevende staatshervorming. Enkel over welke bevoegdheden nog federaal kunnen blijven’. Op de vraag over welke bevoegdheden het gaat, geraakt men veelal niet verder dan defensie …

Voor N-VA is de inzet van de verkiezingen in 2014 dus de splitsing van de sociale zekerheid, van de gehele fiscaliteit, van de staatsschuld, … En quid Brussel? Bonne chance … Tegenover dit confederalisme verbleken zelfs de Vlaamse resoluties tot ‘borrelnootjes’.

Het confederalisme volgens N-VA kan dus enkel geduid worden als een Vlaanderen dat zich éénzijdig onafhankelijk verklaart. Waarna een opening gelaten wordt om al dan niet nog enkele minimale bevoegdheden uit te oefenen samen met de andere regio’s.

Met dit zogenaamd ‘confederalisme buiten de grondwet om’ wil N-VA de splitsing van België tot inzet van de verkiezingen in 2014 maken, zonder het woord ‘splitsing’ te moeten gebruiken.

Conclusie

Het ene confederalisme gaat over het zwaartepunt verleggen in overleg en binnen de grondwet, het andere over de eenzijdige onafhankelijkheid buiten de grondwet.

Dat is een fundamenteel verschil.

Lees ook: Wat de splitsing van BHV ons ook nog leert.

Print Print

Geef een reactie
No comments yet.

About

Over deze Blog

We mogen hierbij niet enkel naar de dingen kijken zoals ze zijn en ons afvragen: waarom? Het is hoog tijd om nieuwe ideeen te lanceren en ons af te vragen: waarom niet?

Peter’s Twitter
 
RSS